De WBSO regeling ondersteunt alle bedrijven in Nederland die investeren in speur- en ontwikkelingswerk (S&O). Software ontwikkelende organisaties zijn goed vertegenwoordigd als het gaat om bedrijven die succesvol gebruikmaken van de WBSO. Jaarlijks maken ongeveer 20.000 bedrijven gebruik van de WBSO subsidie, waarvan ongeveer 5500 bedrijven in de categorie “Computer- en informatiewetenschappen” vallen.

Succesvol WBSO aanvragen voor een softwareproject

Software ontwikkelende organisaties hebben een grote uitdaging als het gaat om het succesvol aanvragen van de WBSO regeling. In tegenstelling tot de ontwikkeling van bijvoorbeeld een robot, een machine of apparaat is de ontwikkeling van programmatuur niet tastbaar. De juiste vertaalslag van een (klant-) project naar een WBSO subsidie-aanvraag is essentieel. De omschrijving van een WBSO project, van bijvoorbeeld de (door-) ontwikkeling van (business-) applicaties, apps, games, of embedded systems, dient in te gaan op de programmeer-technische knelpunten.

Een andere uitdaging is het detecteren van WBSO waardige projecten. Welke programmeeractiviteiten, en welke onderdelen binnen een project kwalificeren zich voor een WBSO aanvraag? Om dit te herkennen is er een juiste mindset nodig binnen de organisatie. Kenmerkend voor software developers is, dat zij in oplossingen denken in plaats van in problemen. In hun optiek is er geen programmeer-technisch knelpunt dat niet opgelost kan worden. Iets wat an sich natuurlijk een juiste mindset is, echter hier schuilt ook een gevaar. De kans is groot dat je hier als ondernemer WBSO kansen onbenut laat. De WBSO regeling gaat om voorgenomen projecten en het is dus niet toegestaan om met terugwerkende kracht WBSO aan te vragen.

Kortom, het is van groot belang een juiste en een tijdige inschatting te maken over welke programmeeractiviteiten in aanmerking komen voor WBSO subsidie.

Voorbeeld WBSO situaties

CRM
Een bedrijf uit de verzekeringsbranche merkte dat hun oude CRM-applicatie niet meer aan de eisen voldeed. Het was technisch verouderd, traag en onveilig. Het simpelweg refactoren van de code was niet mogelijk, doordat nieuwe functionaliteiten en wensen (o.a. rondom security en big data) hiermee niet mogelijk zouden zijn. Het bouwen in micro services, inzetten van Docker, gebruik van RabbitMQ en een koppeling met Power BI bleek niet de volledige oplossing te vormen om een performante en veilige CRM te ontwikkelen.
Lees meer in de whitepaper…..

IoT
Binnen een bedrijf gespecialiseerd in IoT-oplossingen is geconstateerd dat er veel software binnen het IoT-domein al voorhanden is. Met name rondom complexe data aggregatie en visualisatie is er veel mogelijk. Dit maakt de ontwikkeling van nieuwe IoT-concepten binnen het hardware domein mogelijk. Er ontbreekt echter een goed framework, welke de ontwikkeling van hardware clients kan faciliteren richting cloud services. Hoewel een communicatie library (voor de firmware van de hardware) naar Azure in C/C++ wel beschikbaar is, missen de basistechnieken voor bijvoorbeeld de beveiliging o.b.v. key exchange, optimalisatie omtrent energy en buffer methodes om connectie errors op te vangen. Lees meer in de whitepaper…..

 

Whitepaper: Welke software-projecten komen er in aanmerking voor de WBSO subsidie?

Deze whitepaper gaat kort in op de voorwaarden die gelden bij de WBSO regeling en wie aanspraak kan maken op deze regeling. Verder wordt er uitgelegd wat voor soort softwareprojecten er doorgaans in aanmerking komen voor de WBSO en zijn enkele praktijksituaties m.b.t. WBSO projecten te lezen.

Progression IT Business Solutions B.V.

Wij maken ERP-software en maatwerk eromheen, ondersteund door robotica. Hierbij kun je denken aan systemen voor relatiebeheer, offertes, orders, urenregistratie, planning, inkoop en verkoop, die gekoppeld zijn aan robots. Als er artikelen besteld zijn, wordt de orderpicking door robots gedaan. Dankzij de WBSO hebben we een grote stap kunnen maken in het ontwikkelen van bepaalde producten, wat onze concurrentiepositie verder versterkt heeft.

    WBSO aanvragen voor een software ontwikkelingsproject

    Venderion ondersteunt software ontwikkelende organisaties met aanvragen voor de WBSO op basis van No Cure No Pay. Graag bekijken we vrijblijvend of projecten in aanmerking komen.
    Laat je contactgegevens achter en wij nemen contact met je op! Natuurlijk kan je ons ook direct bellen: 040-2571498.