Wat brengt Prinsjesdag voor de WBSO subsidie 2025?

Op dinsdag 17 september 2024 heeft het nieuwe kabinet-Schoof haar Miljoenennota en het Belastingplan voor 2025 gepresenteerd. Een belangrijk moment voor de Nederlandse innovatie- en stimuleringsregelingen, waaronder de WBSO-subsidie.

In deze onzekere tijden is het van vitaal belang dat Nederland blijft investeren in innovatie en technologische vooruitgang. De WBSO speelt hierin een sleutelrol door bedrijven te ondersteunen bij het realiseren van hun R&D-doelstellingen.

Hoewel de plannen nog niet definitief zijn, ziet het er naar uit dat er weinig zal veranderen rondom de WBSO subsidie in 2025. Het is zeer aannemelijk dat de parameters gelijk blijven aan die van 2024. Wederom wordt bevestigd dat WBSO effectief instrument is dat R&D werkzaamheden in ons land effectief en efficiënt stimuleert.

Daarnaast ziet het er naar uit dat er een verandering wordt doorgevoerd in de procedure om de parameters makkelijker aan te passen. Een aanpassing in de schijfgrens is momenteel enkel mogelijk middels een wetswijziging en niet een ministeriële regeling. De percentages kunnen wel al via een ministeriële regeling worden aangepast. Alleen de mogelijkheid tot aanpassing van de percentages biedt niet altijd de gewenste flexibiliteit om het budget en het beroep dat op de regeling wordt gedaan, op elkaar te laten aansluiten. Om de Minister van Economische Zaken en Klimaat op dit punt meer armslag te geven, wordt voorgesteld om met ingang van 1 januari 2025 naast de percentages ook de grens tussen de eerste en tweede schijf (het bedrag van € 350.000 in 2024) te kunnen aanpassen bij ministeriële regeling. Mocht dit doorgevoerd worden, zal een mogelijk effect pas zichtbaar zijn in 2026.

WBSO parameters

Het is zeer waarschijnlijk dat de parameters voor de WBSO in 2025 gelijk blijven aan de parameters van 2024.

WBSO percentages en bedragen
2024 2025
Tarief 1e schijf 32% ➡️ ? %
Tarief 1e schijf voor starters 40% ➡️ ? %
Grens eerste schijf S&O-(loon)kosten  € 350.000 ➡️  € 350.000
Tarief tweede schrijf 16% ➡️ ? %

 

In 2024 is de S&O-aftrek voor zelfstandigen € 15.551. De aanvullende S&O-aftrek voor startende zelfstandigen is € 7.781.

WBSO aanvraag opstarten

Wij volgen de laatste ontwikkelingen op de voet en bekijken welke veranderingen en maatregelen betrekking hebben op de WBSO subsidie en voor onze klanten. Bent u van plan om nog een laatste WBSO aanvraag in te dienen of bent u al in voorbereiding op 2025? Graag inventariseren we of uw software-projecten in aanmerking komen.

Download hier de whitepaper “Welke softwareprojecten komen in aanmerking” of neem contact op en wij inventariseren graag vrijblijvend uw opportuniteit.

 

Steven Loyens

Stuur Steven een email of bel 040-2571498

Wij staan voor u klaar

Maak kennis met onze professionals. Bekijk ons team of bel 040-2571498. Wij komen graag met u in contact.

Steven Loyens

Annabelle Geerdink

Mandy Adriaansen