Daarom Venderion

Professioneel, meedenkend, betrouwbaar en blijvend betrokken.

Over Venderion

Direct WBSO aanvragen

We ondersteunen u graag.

 

Direct WBSO aanvragen
Bel 040-2571498

Uitleg planningpoker

Bron: www.scrum.nl

Uitleg planning poker voor software projecten

Een kaartenset bevat 52 kaarten waarmee 4 personen kunnen deelnemen aan Planning Poker. Een set bestaat uit 4 reeksen van 13 kaarten met daarop de getallen. Deze kaarten symboliseren de hoeveelheid inspanning in dagen die van het team nodig is om een user story te realiseren, waarbij de 0 staat voor “reeds gerealiseerd of bijna geen inspanning”. Daarnaast bevat elke reeks een ? (“ik heb werkelijk geen idee hoeveel tijd dit gaat kosten”) en een afbeelding van een kop koffie (“ik heb behoefte aan pauze”).

 • Bij Planning poker heeft elk teamlid een eigen setje kaarten met daarop de getallen 0, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 20, 40 en 100. Die getallen staan voor de relatieve grootte (dus hoeveelheid werk voor het hele team) van een in te schatten klus.
   
 • Daarna wordt door het team een kleine en redelijk vaak voorkomende klus gekozen, en daaraan wordt een 2 toegekend. Dat is het ijkpunt. Daardoor kan er altijd nog een 1 worden uitgedeeld voor iets dat nog kleiner is (de helft van het werk), maar het meeste werk zal groter zijn.
   
 • Aan de hand van dit ijkpunt gaat het team alle klussen (in Scrum ‘userstories’) inschatten. Dus niet in uren, maar in de relatieve verhouding tot het ijkpunt van 2 punten.
   
 • Per userstory kiest ieder teamlid een kaart uit het eigen setje die het beste past en legt deze ‘gesloten’ op tafel. Iedereen in het team pakt dus zelf een kaart die het beste de relatieve omvang aangeeft.
   
 • Als iedereen een kaart heeft gekozen worden alle kaarten omgedraaid. Dan zijn er altijd verschillen tussen de teamleden. En deze verschillen zijn het interessantst.
   
 • Degene met de hoogste en de laagste kaart starten vervolgens een discussie om te kijken waardoor de verschillen ontstaan. In deze discussie worden de details van het werk besproken en ontdekken de teamleden wat ze wel (of niet) over het hoofd hebben gezien.
   
 • Zodra de visies en ideeën besproken zijn pakt iedereen zijn kaarten weer en volgt de tweede ronde, waarin door iedereen weer opnieuw wordt geschat.
   
 • Er volgt weer een discussie en schattingsronde. Doorgaans zijn twee of drie rondes voldoende om tot een gezamenlijk gedragen schatting te komen. Er wordt tijdens dit schatten veel besproken en iedereen concentreert zich op het vinden van de beste manier om samen de opdracht te snappen.
   
 • Zo wordt de hele lijst werk ingeschat.
   
 • Als het team weet hoeveel punten het in een week kan afmaken, kan aan de hand van de totale hoeveelheid punten voor al het werk exact worden ingeschat wanneer het klaar is, tenminste zolang er geen werk bijkomt of afgaat.

Meer informatie over dit onderwerp?

Wij helpen u graag verder!
Bel 040-2571498 of mail naar contact[at]venderion.nl